Locke och Norge

Problemet ar lost! Med hjalp av lite tysk kultur. Det tyska kulturcentret har namligen ett cafe som, hor och hapna, serverar riktigt kaffe till en billig penning. Atta kronor narmare bestamt behover vi numera lagga for att fa ett kaffe vart namnet. Vi ar oerhort lyckliga.

Gardagskvallen spenderades spontant genom att fira Georgiens sjalvstandighetsdag. Moloco spelade pa Freedom square till en lagom upphetsad folkmassa och sedan foljde oldrickande med danska och hollandska valobservatorer. Kvallen avslutades med en hatsk diskussion om vad John Locke egentligen tyckte om privat egendom...roligare har man ju haft och det tyckte Viktor med som slutade lyssna efter ett tag och istallet gav vodkan sin fulla uppmarksamhet. Han var lite trott idag.

Hm, nu blev jag precis stord for att oversatta en georgisk students norksa jobberbjudande. Detta ledde till en diskussion om vanskapen mellan Norge och Sverige vilket i sin tur utvecklades till att handla om norrmanskamt, varpa jag febrilt forsokte komma pa nagot roligt. Georgierna tyckte inte att det var speciellt kul att norrman kryper i affarer for att hitta lagpriser. Maste genast komma pa bra exempel pa god skandinavisk humor.

Bortgift och journalist

Igår höll jag på att bli bortgift med en trettiofyraårig georgier. Idag ville hotellägaren gärna veta om jag var gift. Verkar som att jag är ett lovligt byte här. Tanten igår som ville gifta bort mig med sin son påstod att hennes son inte gillade några tjejer, det var därför han inte var gift. Men mig skulle han tydligen gilla. Sedan frågade hon om vi har en sådan kultur i Sverige att det var fint att vara oskuld till sitt bröllop, antagligen som en indirekt fråga om det var mitt fall. Kanske var jag inte en sån bra match till hennes son när allt kom omkring...

Schlagern vill jag helst inte prata om. Idag har vi dock lekt journalister. Det var massiva demonstrationer på grund av valresultatet så vi sprang omkring med kamera och diktafon i högsta hugg. Det är ganska kul att leka journalist, man känner sig rätt viktig. Av en ren slump råkade jag dessutom få prata med generalsekreteraren för arbetarpartiet och en annan parlamentsledamot. De trodde att OSCE var i maskpoi med CIA. Kanske inte så konstigt att folk är skeptiska till oppositionen här...image38

Finkultur och georgisk kultur

Kan nagon ta av Charlotte Perelli stilettklackarna sa att hon kan rora pa sig? Och varfor ska det vara sa svart att gora roliga mellanakter? Vi vill inte ha finkultur, detta ar schalgerfestivalen - det ar per definition en motsagelse. Vi bryr oss inte om hur manga priser balettensamblen har fatt eller hur internationells kanda orkestern ar. Vi vill, och jag tror att jag pratar for hela schalgerpubliken, ha nagot simpelt och fartfyllt. I och for sig ar det lite bra att det alltid ar sa trakigt for da far man tid att ta en liten paus innan omrostningen, men gatan kvarstar varfor vardlandet tror att schalgerfestivalen ar ett bra tillfalle att gora reklam for landets finkultur.

Igar var vi hemma hos var tolk och intervjuade tanter. Vid ett tillfalle hade hela tradgarden fyllts med tanter som ville bli intervjuade, varpa Viktor fick lite smatt panik. Det gick dock bra tillslut och det borjar allt mer luta at att vi kanske kommer kunna ta en veckas semester i slutet av var resa...

Kaffeproblem och meldoifestival

I extas over att ha hittat ett ordentligt cafe uppmarksammade vi inte priserna och kom foljaktligen ut med varsin kaffe `a femtio kronor. Hela upplevelsen av riktigt kaffe blev darfor ett enda stort antiklimax och vi drack skamset upp var fafanga. Harmed overgar jag till te.

Efter gardagens ganska mediokra semifinal i Eurovision har jag nu spanat in Sveriges konkurrens i morgondagens semifinal och jag maste saga att kvaliten ar betydligt hogre. Tror dock att Perelli har god chans, trots daligt startnummer. Vill annars sla ett slag for Storbittaniens bidrag som for en gans skull inte verkar vara ploj utan ar riktigt bra. De ar dock inte varda att vinna da de inte bryr sig ett smack om tavlingen.


Status quo kaffe och full fart fester

Pa kaffefronten intet nytt. Lyckliga efter att ha lyckats bestalla varsinn americano pa McDonalds blev vi aterigen severade sump och har mer och mer borjat inse att antingen koper vi oss en kaffekokare eller sa ar det snabbkaffe som galler. Bara att gilla laget.

Pa festfronten daremot mycket nytt. Blev av en slump inbjudna till fodelsedagsfest pa London pub dar vi blev proppade med alkohol, frukt, tilltugg och tarta. Kvallen avslutades pa Beatles club. Dem ar lite som druser har, som menar att det basta man kan aterfodas som ar engelsman. I och for sig hade dem Dylan pa vaggen pa London pub och spelade georgisk disco pa Beatles club sa helt omvanda ar dem nog inte.

Hemskt kaffe och hemskt internet

Det storsta problemet just nu ar att fa tag pa vettigt kaffe. Pa hotellet ar det snabbkaffe som galler och det har vi accepeterat. Nar vi ater ute forsoker vi dock bestalla annat kaffe men det har visat sig vara lattare sagt an gjort. Bryggkaffe ar bara att glomma, men aven americano ar omojligt att fa. Efter dagens lunch fick vi ungefar bryggkaffe blandat med vatten som O'boy. Man kande pulvret mellan tanderna. Det ar hemskt detta.

Var lilla resa har tyvarr blivit framskjuten pga. valet. De var radda att de skulle stanga av vagarna. Vi ar i och for sig glada for att vi kan vara har i Tblisi hela valdagen. Annars forsoker vi att halla nerverna i bestand nar vi sitter vid internet har. Igar gick det sa langsamt att jag nastan borjade grata. Pa hotellet har vi ett modem som RINGER upp internet. Det ar ocksa hemskt. Vi har slutat att anvanda det internet. Men vi tanker fan inte ge upp pa kaffet ocksa.

Koshermat har dem dock! image37

Fetma och flyt

Georgisk mat består mest av kött och deg så nu har Viktor fått ångest och håller på att göra sit-ups och armhävningar. Jag försöker få honom att sluta för jag får ångest över att jag inte också gör sit-ups. Han lyssnar inte så mycket på mig. Klokt nog. Skulle gärna vilja gå en promenad, men det går inte på grund av risk för överfall såhär på kvällen. Bra ursäkt, eller hur? Den kan man inte köra i Sverige i alla fall. Det är synd, på ett sätt. Om man är lat som jag.

Förutom att vi håller på att bli feta så går det ganska bra för oss faktiskt. Vi ska ha möte med två studenter som ska hjälpa oss att tolka imorgon, på lördag ska vi ha våra första intervjuer här i Tblisi och på måndag ska vi åka på en tre-dagars tur till Västra Georgien. Vi har försökt att prov-intervjua varandra, men fann att frågorna som vi försökt göra så enkla var ganska svåra att besvara. Fast det beror nog bara på att vi inte är smarta. Förhoppningsvis.


Journalister och angest

Igar forsokte Viktor och jag leka journalister och jagade saledes Carl Bildt och Georgiens pesident over halva Tblisi. Det gick ganska bra faktiskt. Forutom nar polisen tittade skumt pa oss och vi blev blasta pa presskonferensen. Men anda!

Att cigaretterna ar sa billiga har ar sjukt angestframkallande. Jag kan inte rattfardiga att inte fylla hela vaskan full med cigaretter pa vagen hem. Ska kanske kopa en till vaska att bara ha cigaretter i. Eller sluta roka, sa slipper jag ga omkring och vandas over detta.

Fosokte ladda upp bilder pa bla. Bldt har men Georgiska modem ar inte de mest sammarbetsvilliga. Kolla Facebook ni som kan och som ar intresserade! Uppdaterin: Georgiska modem vekar inte stodja Facebook heller. Men den som vantar pa nagot gott!

Georgien, Tblisi

Okej, jag ar i Georgien. Javligt flummigt. Men roligt! Och cigaretterna kostar bara 8 kronor for ett paket. Tblisi ar en valdigt vacker stad som liksom ligger i en dal. Nar vi kom fram till flygplatsen blev vi hamtade av Norska flyktingradet, men jag tror inte att nagon trodde att vi var norska flyktingar som flydde till Georgien. Men man vet aldrig!

Nu sitter vi och dricker neskaffe pa ett internetcafe och lyssnar pa en stonandes asiat. Nu ska vi vidare och utforska staden!


Förståelse och krig

Det är tvära kast som gäller i mitt uppsatsskrivande för tillfället. Ingehn direkt djupare förståelse råder utan snarare ett desperat räknande av tecken. Så här såg till exempel en mening ut idag: "Larsson menar att den moral som gäller för individen inte också kan gälla för staten, alltså tvärs emot Platons åsikt.". En halvtimme senare hade samma mening modiferats en aning: "Larsson menar att den moral som gäller för individen också kan gälla för staten, helt i enlighet med Platons åsikt." Vaddå, det var väl inte så viktigt? Biblotikarien sa i alla fall att jag hade varit flitig idag!

Åker till Georgien på söndag. Deras inrikesminister (varför nu han uttalar sig om utrikesfrågor) sa häromdagen att Georgien är mycket nära ett krig med Ryssland. Jäkla ryssar. Håll er borta när vi ska skriva uppsats!

Bombay och bedövning

Det är så bra att man numera får prata med Bombay varje gång man har problem med sin dator. Det brukar nämligen inte gå så bra. Såhär lät det till exempel idag när jag pratade med Microsoftsnubbarna på kundtjänst i Bombay (fritt översatt):

Jag: Hej, jag har köpt en ny dator men internet fungerar inte.

Microsoft: Om datorn är helt ny så borde det fungera.

Jag: Eh, jo, det tycker ju jag med. Men nu gör det inte det så det är därför jag ringde dig.

Ungefär fem minuter går åt att han gör saker som inte har någonting med någonting att göra. Jag börjar tappa tålamodet lite smått.

Microsoft: Du måste avinstallera alla program som du har installerat.

Jag: Men jag har inte installerat några program.

Microsoft: Men något måste du ju ha gjort.

Jag: Nej! Jag har inte gjort någonting. Det är det som är problemet. Och dessutom, hur skulle jag ha kunnat installera något när jag inte kan använda internet?

Microsoft (lågmält): Det är en bra fråga.

Ungefär här insåg vi både att vi inte skulle komma så mycket längre så vi sa hejdå. Microsoft alltså. Vilket serviceföretag.

Var hos tandläkaren imorse. Hade fått för mig att jag skulle till tandhygienisten. Men när jag sitter där helt oskyddad i stolen kommer tandläkaren in.
- Det blir bedövning på det här va? frågar han mig.
Va?? Panik! Vaddå bedövning? Vad ska han göra? Jag vill bara ha mina tänder lite putsade! Kom dock fram till att närhelst, i alla sammanhang utan udantag, det erbjuds bedövning ska man tacka ja. Sen kunde jag inte känna min tunga på några timmar. Men den är kvar, så ni kan vara lungna.

Hat och kul

Jag hatar Microsoft så extremt mycket. Speciellt hatar jag Windows Vista. Om man tycker att regeringen misstror folk när det gäller bidrag så är det ingenting emot vad Windows Vista tror om att man ska sno diverse program. Jag kan inte ens använda mitt eget jävla internet därför att jag inte har kvar någon löjlig kod som jag fick för ungefär två år sedan. Och dessutom varför skulle man ens vilja sno deras skitprogram? De fungerar ändå aldrig som de ska utan leder bara till allmänna nervsammanbrott. Om jag hittar personen som kom på Windows Vista ska jag jaga ner honom (nej, ingen kvinna skulle vara så dum) och binda fast honom i ett rum och tvinga honom att svara en miljard gånger på frågan: "Är det du som har valt den här åtgärden?" I så fall kan du fortsätta.

Ska till tandläkaren imorgon igen. Är verkligen jättesugen på det. Ja oj oj oj vad roligt det ska bli. In med verktygen i munnen på mig bara. Ja in med dem bara. Och så pilla på. Kör gärna ner dem i halsen på mig också så att jag kräks. Du kan skicka spyan till Microsoft.


Snörvlande och förväntande

Satt en timme framför youtube igår och grät. Tittade nämligen på klipp med 10-åringar som sjöng stormäktade kärleksballader. Väldigt patetiskt. Not.

Satt några timmar på bilioteket idag och lyckades läsa det jag borde. Så nu är det meningen att alla bitar ska ha fallit på plats i min hjärna och hela uppsatsen bara ska uppenbara sig för mig. Ännu är detta dock inte skett. Men jag väntar hoppfullt med spänning.

Första maj och ekonomi

Vilken bra idé att bestämma sig för att skjuta upp städningen till första maj. Första maj. Det är dagen då allt händer. Dagen då alla tar tag i sina liv. Dagen då folk storstädar, anmäler sig till komvux, ringer faster Asta och önskar grattis på födelsedagen för de tio senaste åren, skriver CV, bakar bullar och bjuder alla grannar, skriver klart alla uppsatser, tar tag i sina pengar och investerar dem alla i kinesiska aktier, osv. Alltså jag pratar om på månen. Här på jorden ligger alla fullständigt avslagna hela första maj. Den enda ansträngningen människorna på jorden kanske kan tänka sig är att försöka samla ihop minnesbilderna till någon slags röd tråd samt, i nödfall, gå och köpa kebab. Alltså inte bästa dagen att bestämma sig för att städa på.

Missa för övrigt inte ekonominyheterna ikväll där Louise och jag ska vara med. Vi blir intervjuade om hur man prioriterar sin ekonomi och hur det känns att bli adopterad av Donald Trump. Vidare kommer Louise att ranka de fem bästa lögnerna för att tillförskaffa sig pengar och jag kommer att ranka de fem bästa sätten att göra av med pappas pengar på. Så missa för guds skull inte detta!